Als men een overheid wil die meedenkt en mogelijkheden schept, dan hoort daar een open houding bij. Voortuitgang is naar mijn mening geboren uit de kans, niet uit de beperking. Bij de verkiezingen leken bijna alle partijen zo te denken, maar helaas. De beloftes uit de verkiezingstijd zijn alweer terzijde geschoven.
De eerstkomende raadsvergadering is namelijk speciaal ingelast, omdat er opnieuw gestemd moet worden over een voorstel van de PVV. De PVV wil namelijk de mogelijkheden in een bestemmingsplan beperken. Het voorstel werd gesteund door de helft van de raad. Dat terwijl zij allemaal graag dereguleren. In mijn optiek moet je regels open opstellen, of zelfs helemaal niet. Stel de regel te streng op en je zorgt ervoor dat je vooruitgang belemmert.
De tweede raadsvergadering richt zich op de vaststelling van de profielschets voor onze zoektocht naar een nieuwe burgemeester. Die schets is een uitnodiging voor kandidaat-burgemeesters en geeft aan hoe wij haar/hem graag zien. Daarnaast geeft het de kandidaten een beeld van onze gemeente(raad) en onze bevolking. De profielschets wordt aangeboden aan de Commissaris van de Koning. Hij is namelijk de persoon die toeziet op het proces en de benoeming van de nieuwe burgemeester.
De derde raadsvergadering is onze eerste “reguliere” raadsvergadering. Naast raadsvergaderingen krijgen raadsleden vaak verzoeken, waarschuwingen en informatie van belangengroepen. Zo kregen wij vorige week een brief van de Nederlandse vereniging tot bevordering van de zondagsrust en zondagsheiling.
In de brief wordt gemeld dat de zondagsrust te allen tijde beschermd moet worden. Daarnaast mag de gemeente geen ontheffingen verlenen van de wet op de zondagsrust, want werken mag niet op een zondag volgens de bijbel. Ter illustratie noemt hij dat bijvoorbeeld op zondag veel beroepsartiesten werken. Hoe ver sta je dan van de werkelijkheid? Niet iedereen die op zondag werkt, werkt in de entertainmentindustrie. Bij voorbaat zijn het juist de mensen die ons land draaiende houden, zoals de arts in het ziekenhuis, de verzorger in het verzorgingstehuis, de predikant, de politie, vrachtwagenchauffeurs etc. die werken op zondag.
Daarnaast mag volgens de schrijver geen geluid geproduceerd worden dat meer dan 200 meter van de bron gehoord kan worden. Een uitzondering daarbij is natuurlijk de kerk. Want de luidende klok is op zondag zeker te horen op 300 meter van de bron.
In een veranderende tijd moet iedereen zich aanpassen. Want wat zou iedereen zich verbazen als de zondagsrust écht zou worden gevolgd. Gelukkig heeft de gemeenteraad tijdens de laatste vergadering op dit vlak voor vooruitgang gekozen.