Het nieuwe jaar is begonnen en ook onze politieke agenda is weer goed gevuld. Afgelopen vrijdag hebben wij het eerste debat sinds een lange tijd gehad. Eén van onderwerpen die werd besproken was: het verbod op consumentenvuurwerk en wat dan te doen met carbidschieten.
De wens is de vader van de gedachte, dat is het gezegde dat mij vaak te binnenschiet bij politieke debatten. Wij Nederlanders willen namelijk allemaal regels verminderen, maar tegelijkertijd ook dingen verbieden. Ter voorbeeld: tradities, zoals het carbidschieten, willen wij behouden. Terwijl wij aan de andere kant steeds vaker de wens horen om vuurwerk te verbieden. Het resultaat: regelgeving over het verbieden van consumentenvuurwerk, spelregels voor professionele vuurwerkgebruikers en regelgeving over het gebruik en het inperken van de tradities rond het carbidschieten. Zoveel woorden als ik hiervoor heb gebruikt, zoveel regels levert het op als het eenmaal wordt vastgelegd.
Het feit dat de landelijke politiek regels maakt over het verbieden van consumentenvuurwerk, verdeelt de inwoners van ons land. Aan de ene zijde de groep die de regelgeving welkom heet, vanwege huisdieren, angst of trauma’s uit het verleden. Aan de andere zijde de groep die tegen deze regelgeving is. Van beide kanten kan ik de wensen en bedenkingen begrijpen. Echter moet vooral aan de zijde van de tegenstanders de oorzaak van de regelgeving gezocht worden. Steeds vaker komen onze hulpverleners van politie, ambulance en brandweer in aanraking met geweld en ieder jaar levert het vuurwerk veel (dodelijke) slachtoffers en schade op.
Wanneer wij als inwoners van ons land onze vrijheden willen behouden, dan moeten wij ook de verantwoordelijkheid dragen voor deze vrijheden. Het aanspreken van mensen op deze verantwoordelijkheid is niet enkel een taak van de overheid, ook u bent daarvoor verantwoordelijk. In de opvoeding van uw kinderen, of bij het zien van misstanden op straat. Het is namelijk niet meer dan goed fatsoen en verstand om veilig om te gaan met vuurwerk en mensen hierop aan te spreken.
In het debat op het Lauwers College bleek al gauw dat de lokale CDA, net als de VVD, tegen een vuurwerkverbod is. Wij volgen daarmee niet het standpunt van onze landelijke partij. Bij ons spelen namelijk lokale belangen en die zijn niet altijd gelijk aan die van hen. Ik verwacht en zie dat onze inwoners namelijk verantwoordelijk genoeg zijn om mensen aan te spreken op hun gedragingen, maar ook om veilig vuurwerk af te steken.