Afgelopen zaterdag was de jaarlijkse Pride in Amsterdam een groot bombastisch feest met aandacht voor mensen van de “LHBTI-gemeenschap”. Dat laatste is iets wat mij ook persoonlijk treft en bevreemd. Want ik behoor niet tot een aparte gemeenschap in onze maatschappij, enkel vanwege mijn geaardheid. Er ontstaat namelijk een wij-zij cultuur die verdeeldheid schept. Het label wordt zo zwaar benadrukt dat er extra privileges en rechten worden verwacht. Dat is wat mij betreft niet juist. Geen enkele groep heeft een uitzonderingspositie. Waar geaardheid geen keuze is, is het behoren tot een subcultuur wel degelijk en die behoefte heb ik niet.
Helaas moet ik wel concluderen dat er specifiek aandacht nodig is voor de LHBTI-gemeenschap, omdat nergens kinderen worden uitgescholden omdat zij hetero zijn, nergens mensen weggepest worden uit hun eigen huis om dat ze hetero zijn, nergens verliefde stelletjes in elkaar geslagen worden omdat ze hetero zijn, nergens zonen en dochters worden verstoten door hun familie omdat ze hetero zijn, en nergens er mensen worden gevangengezet en der dood veroordeeld omdat ze hetero zijn.
Het zou goed zijn dat niemand zich per se moet aanpassen om ergens bij te horen, met name als het gaat om kenmerken die je niet kunt veranderen, zoals geaardheid en huidskleur. Laat mensen in hun waarde, zodat ook jij jezelf kunt zijn. Jezelf kunnen uiten wordt daarmee ook veel gemakkelijker. Je hoeft je niet te verbergen achter schone schijn. Je kunt eerlijk zijn, zonder iemand te veroordelen of te beledigen. Echter zijn mensen vandaag de dag snel geneigd om zich beledigd te voelen. Daarom heerst er angst om dingen te benoemen (politiek correct zijn). Het recht om jezelf te mogen zijn, is gelijk aan het recht om jezelf te mogen uiten. Om jezelf te uiten in woorden of gedrag loop je eenmaal het risico dat je iemand beledigt. Dat is de kern van het vrije woord.
Dat je het niet eens bent met een ander, of je kunt je niet vinden in de opvattingen/gedragingen van de ander, is niet verkeerd. Als het gegrond is op feiten en logica en niet op basis van selectieve perceptie en onwetendheid. Je kunt het erover hebben, je kunt het uiten maar doe het netjes. Het is enkel een teken dat jij mag zijn, denken en gedragen wie je bent. Wêz dêr grutsk op. Wêz bliid mei dysels, en ek grutsk op in oar.